19.4.05

Vonken uit een oude koelkast



"Kwisvraagje: wat hebben LCD Soundsystem, Franz Ferdinand en Bloc Party met elkaar gemeen? Als u weet dat zowat elke karakterschets van die bands vroeg of laat tegen Gang Of Four aanloopt, bent u weer wat dichter bij de finaleronde. De punkfunkstamvaders uit Leeds speelden afgelopen weekend een overrompelende reünieshow in het Borgerhoutse Hof ter Lo."
"Bassist Dave Allen en drummer Hugo Burnham vormden een potig funkende ritmetandem, waarvan gitarist Andy Gill de perfecte antipode was. In zijn attaquerende spel was geen plaats voor akkoorden, maar veeleer voor vonken, stroomstoten en zaagsneden. Voeg daar nog de existentiële, puntig gefraseerde observaties van zanger Jon King aan toe en je kreeg regelrechte vijfsterrenuitvoeringen van classics als ‘At Home, He’s a Tourist’, ‘Natural’s Not in It’ en bovenal het molenwiekende ‘To Hell with Poverty’, dat het hele oeuvre van The Rapture prompt als banaal afdeed. Even ontluisterend was het rekwisiet dat voor ‘He’d Send in the Army’ het podium werd opgedragen: een oude koelkast die King met een kromme ijzeren staaf op metronomische wijze sloopte."
"De erfenis van de groep was nooit zo actueel als nu. Als de Bende Van Vier deze zomer, zoals officieus beloofd, nog een Belgisch festival aandoet, hebt u maar één optie: gaan." (uit De Morgen)

Geen opmerkingen: