15.11.05

Explosions in the Sky


Bands die gitaargepingel afwisselen met plotse uitbarstingen en veel distortion, zullen altijd vergeleken worden met founding fathers Mogwai. En dat is jammer, vooral voor een groep als Explosions in the Sky. Ok, ze zijn niet meteen de origineelste band van het moment, maar hun platen én optredens zijn bijzonder intens en in hun redelijk korte carrière hebben ze al een behoorlijk aantal prachtsongs bij elkaar geschreven. Dat bleek ook gisterenavond in de Brusselse Botanique. Ze kondigden meteen aan dat ze enkel oud materiaal zouden spelen, maar daar leek niemand bezwaar tegen te hebben. Het eerste hoogtepunt kwam er al meteen na een tweetal minuten en er volgden er nog een hoop. Een bis bleef jammer genoeg uit, maar de Texanen kwamen zich daarvoor wel excuseren. De tour had al te veel energie gekost. Als we toch nog een keer de vergelijking mogen maken met Mogwai: het was bijna zo goed als een concert van de Schotten. En dat bedoelen we als een enorm compliment.
Mijn Brusselse connectie mocht de band trouwens een hele dag volgen en was er onder meer bij tijdens de soundcheck. De voorbije maanden hing hij ook al rond in de backstage bij optredens van Daan, Hooverphonic en Axelle Red. Het vaak fraaie resultaat is te bewonderen op Kill-Television. Binnenkort vind je daar ongetwijfeld een hoop Explosions-foto's terug.

1 opmerking:

.s zei

Explosions in De Morgen:
Explosions in the Sky briljant in Brussel
"(...) De muziek van Explosions in the Sky klonk tegelijk kwetsbaar en exuberant, dromerig en dramatisch, melancholisch en trots. De muzikanten gingen helemaal op in hun uitgekiende harmonieën die de composities, ondanks hun postpunkorigine, een verbluffend orkestraal karakter gaven. (...) Hoewel het publiek extatisch reageerde, bleven bissen uit omdat de groep na de set gewoon geen energie meer over had. Sissy’s?Welneen: wie zich voor het volle pond geeft op het podium is niemand een bonus verschuldigd."