22.12.05

Dit was 2005


Als ik me over vijftig jaar met een glaasje whisky onderuit laat zakken in m'n krakende schommelstoel terwijl mijn vrouwke in de keuken een lekker groentesoepke prepareert, zal ik met plezier terugdenken aan het jaar 2005. Daar zijn verschillende redenen voor, maar hieronder wil ik het vooral even over de soundtrack bij dit jaar hebben. Een mix van gendergestoorde Britten in NY, wandelende haardossen uit de woestijn en een hartverwarmende bende uit Canada. Het leven kan schoon zijn...

Antony & The Johnsons - I Am A Bird Now
Mijn tien favoriete plaatjes van 2005 staan eigenlijk in een willekeurige volgorde, maar dit is toch een pareltje 'hors catégorie'. Antony Heggarty heeft jarenlang geploeterd in de ondergrond van New York en tourde tot voor kort onder meer door Europa in het voorprogramma van Devendra Banhart en CocoRosie. Een ijzersterke plaat met bijdragen van Lou Reed en Boy George, een Mercury-prijs en heel wat uitverkochte zalen later staat hij eindelijk in het midden van de belangstelling. Antony is een blijver en hoort thuis in het rijtje van de allergrootsen.

Arcade Fire - Funeral
Een band die niet enkel opviel door het ijzersterke 'Funeral', maar ook door haar live-reputatie. Alle bandleden staan luidop mee te roepen en zingen, drumstokjes sneuvelen al na een nummer, geluidstorens worden beklommen en motorhelmen blijken plots slaginstrumenten te zijn. 'Funeral' is een van dé platen van het jaar en Arcade Fire een groep om in het oog te houden.

Bloc Party - Silent Alarm
"Waar de single Banquet nog kon afgedaan worden als een Franz Ferdinand-kloon, om het debuutalbum van dit stel jonge Britten kan je niet meer heen. Hier wordt muziek gemaakt met zo een urgente frisheid en bevlogenheid dat we moesten terugdenken aan het vreugdegevoel dat ons overviel toen we voor het eerst The Pixies hoorden." (stubru.be)

Sigur Rós - Takk
"Veel kans dat nonkel Gerard en tante Bea dit plaatje bij de wekelijkse koffiekrans zullen hekelen, maar laat dit u er niet van weerhouden om het na zonsondergang enkel en alleen voor ùw oortjes te reserveren! Verwacht niet dat blinden plots weer kunnen zien en lammen terug kunnen lopen, maar een wonderbaarlijke luistertrip zal ongetwijfeld uw deel zijn." (kindamuzik.net)

The Mars Volta - Frances The Mute
"Eén van de releases van 2005 waar met zware verwachtingen op gewacht werd, is zonder twijfel de nieuwe Mars Volta. Nu het zover is, stelt Frances The Mute niet teleur, integendeel: het album is weer een geniaal stapje vooruit door de heren Rodriguez-Lopez en Bixler-Zavala."

My Morning Jacket - Z
Deze plaat hoort thuis in menig eindejaarslijstje, al was het maar voor de nummers 'Wordless Chorus' en 'Off The Record'. Maar luistert u vooral ook naar de indrukwekkende stem van Jim James op 'It Beats 4 U', 'Dondante' en 'Anytime'.

Clap Your Hands Say Yeah - Clap Your Hands Say Yeah
Een groep die met de hulp van het internet vanuit het niets plots tienduizenden cd's verkocht. Sommigen zullen zich enorm storen aan de stem van zanger Alec Ounsworth, anderen zullen bij het horen van deze plaat vrolijk een dansje inzetten.

Bright Eyes - I'm Wide Awake, It's Morning
"Alles wat Bright Eyes op 'I'm Wide Awake, It's Morning' aanraakt verandert in goud. Het is moeilijk om het enthousiasme over deze plaat te matigen, want het is er één die de luisteraar verbluft achterlaat..." (kindamuzik.net)

LCD Soundsystem - LCD Soundsystem
Dit plaatje van het überhippe LCD Soundsystem moet je alleen al in huis halen voor de bonus-cd. Daarop vind je eerder uitgebrachte singles als 'Yeah', 'Losing My Edge' en 'Beat Connection'. Maar ook op het 'echte' debuut van James Murphy staan fijne liedjes als 'Daft Punk is playing at my house' en 'Tribulations'. Stuk voor stuk songs die mij richting dansvloer doen begeven. En wie mij kent, weet wat dat betekent...

Sufjan Stevens - Illinois
Zijn debuut was al straf, maar het nieuwe Illinois is zo mogelijk nog straffer. Leuke hoes, zeemzoete vrouwenkoortjes, vrolijke trompetten, veel glockenspiel en titels als 'Let's Hear That String Part Again, Because I Don't Think They Heard It All The Way Out In Bushnell'. Geweldig.

Ook erg genoten van nieuw werk van Believo (In The Weekend), Millionaire (Paradisiac), Broken Social Scene (Broken Social Scene), Kaiser Chiefs (Employment), Editors (The Back Room), Soulwax (Nite Versions), Maxïmo Park (A Certain Trigger), Stephen Malkmus (Face The Truth), Wolf Parade (Apologies to the Queen Mary), dEUS (Pocket Revolution), Bonnie Prince Billy & Matt Sweeney (Superwolf), Toman (Catching a Grizzly Bear, Lesson One), The Kills (No Wow), Devendra Banhart (Cripple Crow), Death From Above 1979 (You're a Woman, I'm a Machine), Rogue Wave (Descended Like Vultures) en At The Drive-In (Anthology – This station is non-operational).

En u?

13 opmerkingen:

Sid Frisjes zei

Het moment moet toch wel die toren geweest zijn vanwaar de heren RLS mochten/moesten draaien, artisbadges incluis.

.s zei

Al goed dat we daar niet naar beneden gezogen zijn. En laat ons ook de copieuze maaltijd niet vergeten die de Grootmeesters van het Mengpaneel ("Nu op play drukken!") er voorgeschoteld kregen...

.s zei

Trouwens ook benieuwd naar het lijstje van Sid Frisjes, dus ga hier vooral je gang...

Sid Frisjes zei

Mag het ook over slechte dingen gaan... Alle voorprogramma's in New York zijn slecht, Chromeo was slecht, Dour viel tegen, Waldorf zijn een bende jeanetten, ...

Nee, vooral optredens van Bloc Party (Brussel Barcelona), LCD Soundsystem (Brussel maar ook Pukkelpop), Holy Racket ('t Kaffee) La Lewis (NY nog zonder de tetten aan te raken, Pukkelpop met!!) The Baboons, Believo, Sedan Vault, Soon, Confuse the Cat, Cornflames, en de felgemaakte cameos op het Turnhoutse "vrijdagen" podium van ondergetekende maakten van 2005 een fijn jaar. Uiteraard vergeet ik vanalles, ik zit dan ook te werken met The Sugababes op de achtergrond... zalig.

joris zei

Grandmaster s., mijn bescheiden lijstje ziet er als volgt uit.

Sublieme optredens:

- Arcade Fire
- Sigur Rós

Goede optredens:

- Bright Eyes
- the Subways
- Spinvis
- Admiral Freebee

.s zei

Ok, j-magic, maar welke cd's deden jouw hartje het voorbije jaar een beetje sneller slaan? Dat zou ik nu eens willen weten!

Anoniem zei

Hey Sven,

Zoals beloofd een overzichtje van mijn beste platen voor 2005, let wel in no particular order.

Arcade Fire - Funeral
Kippenvel, kippenvel, kippenvel

Analord 1 - 12
De keizer is ontwaakt, Richard D James aka Aphex Twin ontbindt zijn duivels op 12 plakken vinyl, en maakt nog maar eens duidelijk, dat hij en alleen hij de grootmeester is.

Bloc Party - Silent Alarm + Silent Alarm remixed
Naast Arcade de sensatie van 2005, ook in de hermengselde versie.

LCD Soundsystem
Losing my edge is nu al een klassieker, en de plaat is dat voor mij ook.

Fabric presents Ivan Smagghe & Death in Vegas
Vette beatz mogen niet ontbreken in het lijstje. Blackstrobe aka Ivan Smagghe is er meester in. Death in Vegas combineert ze met smakelijke minimal platen in de mix. We want more in 2006.

Soulwax Nite Versions.
De broertjes die zichzelf heruitvinden, met als topper het sampletje "James Brown is dead".

Sigur Ros - Takk
Need we say more? Beautiful as always.

Grandaddy - Excerpts from the diary of Todd Zilla
Voorloper van het album dat er eindelijk mag aankomen. Mannen met baarden zijn altijd cool. Hun muziek ook.

Kaiser Chiefs - Employment
De meezingplaat van dit jaar. Altijd feestje met Everyday, ook in de Noize Boyz remix.

Switch - A bit Pachy
De mashup van 2005, een grappig beatje met de sample van Apache, herinner u de dans van Yves tijdens LCd, idd die plaat.

De Jeugd van Tegenwoordig - Parels voor de Zwijnen
Geloof de hype. Krankzinnige teksten op kebabvette beatz.

Er moet nog meer zijn maar ik kom er zo direct niet op.

Anoniem zei

Natuurlijk !!! met Louden up Now vergeten, tevens het beste concert van 2005 op Pukkelpop

.s zei

!!! was super op PP! Ik vraag me trouwens ook af van welke plaatjes Sid Frisjes het voorbije jaar genoten heeft :)

Anoniem zei

Nog 2 vergeten
M.I.A - Arular
Wij placeren al eens graag een dansje en dat kan perfect op deze plaat. Zomerse warmte voor het hele jaar.

WhoMadeWho - WhoMadeWho
Opener van de dancehall op PP en meteen ook meest hilarische optreden van het festival. Terwijl de gitarist, met fabuleuze snor, doodleuk zijn eigen kapotte snaar vervangt, jammen de bassist en de drummer vollen bak verder. Willen dan nog een liedje spelen maar dan blijkt de tijd op te zijn, tot grote verbazing van dezelfde zanger. Plaat is verschenen op Gomma, een labeltje om in het oog te houden. WhoMadeWho staat voor lekker fris punkfunk en hebben ook de beste cover op hun naam, Satisfaction van Benny Benassi. Billen en borsten schudden op een vet gitaarrifje dus.

Anoniem zei

Great work!
[url=http://ajmvudqf.com/ylyn/tyul.html]My homepage[/url] | [url=http://gqcijnrc.com/klkb/ghjo.html]Cool site[/url]

Anoniem zei

Thank you!
My homepage | Please visit

Anoniem zei

Thank you!
http://ajmvudqf.com/ylyn/tyul.html | http://hnxjvpao.com/scki/uzcp.html