12.10.06

"Papa, word jij dan geen burgemeester?"


U hebt het de voorbije dagen ongetwijfeld gezien op televisie of gelezen in de krant: het Vlaams Belang roept zichzelf met een brede smile uit tot grote winnaar van deze verkiezing. Zelf de monsterscore van Janssens en het feit dat het VB niet langer de grootste partij is in Antwerpen, worden bestempeld als een Pyrrusoverwinning voor de sossen. Blij dat we gisteren tijdens het zappen bij VTM bleven hangen.
Een ploeg van Telefacts had de eer om Filip Dewinter een hele dag te mogen volgen. Het begint met een gezellig tafereel. Dewinter kijkt thuis met zijn familie naar de eerste resultaten. Goed nieuws, lachende gezichten. Dan trekt de karavaan naar het VB-hoofdkwartier aan de leien. Nog steeds een gezellige sfeer, blanke broeders en zusters onder elkaar. Het VB ruikt haar overwinning in Antwerpen. Er circuleren zelfs al briefjes met spitsvondige slogans: "Janssens, Janssens, alles is voorbij..." En dan staan de gezichten plots op onweer. De eerste resultaten uit Antwerpen komen na lang wachten binnen. Dewinter: "De socialisten doen er 20 procent bij in Antwerpen. Wat? Twintig erbij? En wij gaan 5 procent achteruit? Waar slaat dat allemaal op? Jongens, jongens, hoe kan dat allemaal?"
Het beste moet dan nog komen. De cameraploeg van Telefacts wordt verzocht de kamer te verlaten, maar Dewinter vergeet een detail: het microfoontje op zijn vest staat nog aan. "Janssens haalt 66.000 voorkeursstemmen en ik 56.000. Dat kan toch niet?" Zijn vrouw herinnert hem nog even aan oudere resultaten: "In 2004 had je nog zoveel meer dan Janssens?" Zijn dochter kan niet meer volgen: "Papa, word jij dan geen burgemeester?"
Voor de partijtop weer naar het Eigen Volk trekt, maakt Dewinter nog even duidelijk hoe ze gaan reageren: "Ik denk dat we ons best concentreren op de plaatsen waar we winnen. En nu lachen! Smile, smile!" Even later in de auto, blijkt ook Anke Vandermeersch te kunnen praten: "We stagneren", stelt de blondine voor. "Neen, we verliezen nergens. We winnen overal en we verliezen nergens. Zo moet dat", benadrukt Jurgen Verstrepen.

3 opmerkingen:

Sarah zei

Nu word je tóch terug politiek?? Ai ai ai... :)

En dat van die blanke broeders en zusters... ik dacht dat ik daar een Indische tussen had gezien? Of zie ik scheel?

Ik zie in ieder geval dat Borgerhout -4.6% VB-stemmers heeft! Jochei!

Sid Frisjes zei

Alle blogs gaan de politieke tour op

Anoniem zei

Ik ben al vijf minuten dingen aan het schrijven en terug delete-en...
Het is zooooooooo makkelijk om terug te vervallen in "wij zijn goed en zij zijn slecht" discussies... Ik vind het heel lastig om niet te euforisch te doen (al was ik dat zondag wel).
Janssens heeft zoveel succes omdat hij iets mooi heeft gemaakt van iets dat stonk (en ik denk daar dan meestal graag bij: wij als stadsmedewerker hebben daarbij geholpen om dat terug op een goed spoor te brengen). Ik wil echter niet die neuroten in de kou laten staan die op het blok stemmen. 't is niet omdat een kleuterke stout is, dat je hem eeuwig in de hoek moet laten staan. Maar 't kleuterke moet wel terug leren dat em met alle kindjes moet leren spelen en vriendjes maken. Dat geldt voor heel de kleuterklas.