28.9.07

"I am a believer in Joy Division, hallelujah!"




U hebt Control van Anton Corbijn toch al gezien? Niet dat we u de prent over Ian Curtis zouden aanraden voor een gezellig avondje uit, maar gaat u toch maar kijken. Corbijn schetst, naar het schijnt, een behoorlijk waarheidsgetrouw beeld van de Joy Division-frontman. En nee, dat is geen vrolijk beeld: Curtis is 23 als hij zich in zijn keuken ophangt. Kon hij de druk van het plotse succes niet aan? Is hij verscheurd door de liefde voor zijn vrouw Deborah en zijn minnares, de Belgische Annik? Love will tear us apart, weet u wel. Niet dat het allemaal kommer en kwel is, er mag in de film zelfs gelachen worden. Nadat Curtis op het podium een van zijn epilepsieaanvallen krijgt, probeert manager Rob Gretton hem wat op te vrolijken. "It could be worse. You could be the lead singer of The Fall."

Het is trouwens geen toeval dat net Anton Corbijn een prent maakt over Curtis. De Nederlandse fotograaf trok in 1979 richting Engeland en de eerste band die hij daar fotografeert is Joy Division. Aanvankelijk wil niemand de foto's publiceren. "Het was een van mijn eerste conceptuele foto's. Het nieuwe album heette Unknown Pleasures en ik fotografeerde Joy Division terwijl ze van me wegliepen. Enkel Ian Curtis keek om. Mensen zagen daar een voorteken in en de foto kreeg een soort van cultstatus na zijn dood." De stijl van Corbijns foto's, zwart-wit en vaak nogal donker, is ook duidelijk herkenbaar in Control. We hoorden sommigen al zeggen dat de film voor hen 'veel te traag' was, maar dat vinden wij dikke zever. Ga dan naar Hairspray kijken he.

Oh, en bij deze nog een eervolle vermelding voor hoofdrolspeler Sam Riley. Wie Ian Curtis ooit live aan het werk zag, herinnert zich vooral zijn bizarre manier van dansen. Moeilijk om geloofwaardig neer te zetten, maar Riley slaagt met verve. Bekijkt u dit origineel live fragment van Joy Division en spurt dan naar de bioscoop. En doet u de volgende keer maar eens een Ian Curtiske op de dansvloer...

3 opmerkingen:

Sid Frisjes zei

En daarvoor stoort ge mij op het werk? Soit... Corbijn is geweldig, foto's, videoclips... zal eens naar de film gaan zien! Jammer dat hij zo duur is! In Amsterdam op één van zijn tentoonstellingen (zelfportretten als bekende (dode) artiest) was de gemiddelde prijs voor een foto 6.000 €)

Anoniem zei

Control speelt ondertussen zelfs in Turnhout!! En geef mij maar een vintage Van de Ven, ook schoon en tenminste nog betaalbaar...

Sarah zei

Joepie je bent terug liefje xx