17.2.08

Vampire Weekend en de teen jumpers



Frisse Afrikaanse ritmes, catchy gitaren en vrolijke poprefreintjes: met het debuut van Vampire Weekend op de achtergrond belooft het een hete zomer te worden.

Een New Yorkse band die tot het nieuwste snoepje der bloggers en myspace-adepten wordt gebombardeerd? Deze keer is het de beurt aan Vampire Weekend. Zonder platencontract slaagden ze er in om via het internet tot hype uit te groeien en belandde hun song ‘Cape Cod Kwassa Kwassa’ in de Rolling Stone-lijst met de honderd beste songs van 2007. De bonzen van XL Recordings aarzelden niet en Vampire Weekend bevindt zich nu in het aangename gezelschap van M.I.A. en The White Stripes.

De band experimenteert volop met Afrikaanse ritmes en combineert die met pop, rock en wat ska en punkinvloeden. Het resultaat is een fris debuut vol catchy songs (‘A-Punk’, ‘Mansard Roof’) en refreintjes die dagenlang door je hoofd blijven spoken (‘Walcott’). Vampire Weekend slaagt er zelfs in om een boeiende song te schrijven over een leesteken (‘Oxford Comma’). Verwijzen naar Paul Simon ten tijde van zijn 'Graceland' ligt voor de hand. Daar zitten die conga’s en het gitaartje in ‘Cape Cod Kwassa Kwassa’ voor iets tussen.

Toch hebben we onze twijfels bij de houdbaarheidsdatum van Vampire Weekend en roepen ze herinneringen op aan Clap Your Hands Say Yeah: op handen gedragen door bloggers, en een opvallend debuut, maar nadien bleken de songs al snel te vervelen en werden vooral live de verwachtingen niet echt ingelost. Wat dat laatste betreft kan het bij Vampire Weekend wel meevallen, zo leert youtube.com ons. Zoekt u vooral even op de termen ‘vampire weekend’ en ‘teen jumpers’. De plaatselijke Chiro heeft alvast beloofd extra bussen in te leggen als Chokri hen naar Pukkelpop haalt.

(recensie gepikt bij entertainment.be)

1 opmerking:

Anoniem zei

zie ik lees da dus hier wel ze! deze morgen nog een danske gedaan op de plaat, super schijf!