19.2.08

Een winterse wandeling met Girls In Hawaii



Vier jaar lang moesten we wachten op nieuw werk van Girls In Hawaii, maar gelukkig was 'Plan Your Escape' het wachten waard.

‘From Here To Nowhere’, het debuut van Girls In Hawaii, was een voltreffer. Er gingen meer dan 60.000 exemplaren van over de toonbank en de zes jongens uit Braine-l’Alleud hebben nu ook fans rondlopen in de Verenigde Staten en Japan. Een indrukwekkende concertlijst was het gevolg en er was niet meteen tijd voor een opvolger. Tot de band vorig jaar besloot zich terug te trekken in een afgelegen huis in de Ardennen. Het resultaat is een rijpe, warme plaat die het ene moment rustig in je oor fluistert en even nadien weer wild om zich heen schopt.

Opener en huidige single ‘This Farm Will End Up In Fire’ laat meteen een band in bloedvorm horen. Het nummer zou zo uit de Grandaddy-catalogus geplukt kunnen zijn, en dat bedoelen we echt als compliment. Met ‘Sun Of The Sons’, een song waarin Beach Boys en The Beatles afwisselend om aandacht roepen, volgt er meteen een tweede hoogtepunt en ook ‘Bored’ is van hetzelfde niveau. Bij een eerste beluistering moet je zeker ook aandachtig luisteren naar ‘Fields Of Gold’ en het knappe ‘Birthday Call’. Zanger-gitarist Lionel Vancauwenberghe schreef de tekst voor dat laatste nummer meteen nadat hij telefonisch een vriend had overtuigd om geen zelfmoord te plegen.

Hebben Girls In Hawaii dan een meesterwerk gemaakt? Net niet, eigenlijk. Daarvoor is ‘Road To Luna’ bijvoorbeeld iets te veel spielerei. En ‘Colors’ begint wel aardig, maar drijft iets te lang verder op hetzelfde gezapige tempo. Maar om een of andere reden slagen ze er altijd in om de meest uiteenlopende sferen en beelden op te roepen: een nachtelijke tocht door het bos, een winterse strandwandeling of wegdromen op een warme zomerdag. 'Plan Your Escape' geeft na elke beluistering steeds meer geheimen prijs en bewijst dat Girls In Hawaii de status van ‘Waalse dEUS’ meer dan waard is.

(recensie gepikt bij entertainment.be)

1 opmerking:

Sarah zei

Humo- en de Morgen-recensenten: eat your heart: here comes competition!