22.5.08

Bon Iver - For Emma, Forever Ago



Als u dit jaar slechts één plaat koopt, laat het dan 'For Emma, Forever Ago' van Bon Iver zijn. Drie maanden lang trok Justin Vernon zich terug in een hut in Wisconsin om weer naar buiten te komen met dit kleine meesterwerk.

Wat doe je als je relatie op de klippen loopt en je oude band het voor bekeken houdt? Juist ja, dan sluit je jezelf drie ijskoude wintermaanden lang op in de afgelegen jachthut van je vader in het noordwesten van Wisconsin. Hout hakken, af en toe een Bambi neerknallen om te voorzien in een dagelijkse maaltijd: een mens wordt daar rustig van en heeft wat tijd om na te denken. Gelukkig nam Justin Vernon ook zijn gitaar, wat opnameapparatuur en later nog een drumstel mee om een paar oude demonen van zich af te schrijven.

Terug in de bewoonde wereld had Vernon negen afgewerkte songs opgenomen, maar die hadden we bijna nooit te horen gekregen. Onder de naam Bon Iver – uitgesproken op z’n Frans – verscheen de demo ‘For Emma, Forever Ago’ aanvankelijk op slechts vijfhonderd exemplaren. Tot het überhippe pitchforkmedia.com de plaat te horen kreeg en meteen een laaiend enthousiaste recensie op het wereldwijde web zwierde. Plots struikelden platenfirma’s over elkaar heen en zo krijgt u nu dankzij het label 4AD alsnog de kans om prachtsongs als ‘Skinny Love’, ‘Flume’ en ‘Blindsided’ te ontdekken.

‘For Emma, Forever Ago’ lijkt ons vooral de perfecte plaat voor een koude winteravond, maar laat die paar zonnestralen uw luisterpret niet bederven. Sommigen horen in Bon Iver de missing link tussen Will Oldham en Otis Redding, anderen verwijzen naar de eerste platen van Iron & Wine. Wat ons vooral opvallend is hoe Vernon ons vanaf noot één naar de keel grijpt, slechts gewapend met een oude akoestische gitaar, hier en daar voorzichtig wat drums, een occasionele blazer, maar vooral met een indrukwekkende falsetstem. Ook die andere muziekkenner, Jools Holland, was onder de indruk en nodigde Bon Iver uit in zijn ‘Later with…’-show. Het publiek was er nog nooit zo stil. Maar bekijkt u dat vooral zelf hier...

4 opmerkingen:

Anoniem zei

Klinkt idd schitterend. Vrijdag komt hij naar de Vooruit!

Anoniem zei

Dat is donderdag al, maar 'k heb het er bewust niet bijgezet. Stel dat die duizenden lezers van m'n blog daar plots ook allemaal aan de Vooruit staan!

Kakeltrut zei

Pffft, no worries,
ik ga naar Neil Diamond
(x@#!%)

Anoniem zei

Hoe, kakeltrut? Jij komt niet? En ik wou nog wel gaan swaffelen...